Продукти, через які тиск «повзе» донизу
Із допомогою дієти та спеціальних продуктів можна регулювати рівень кров'яного тиску: знижувати його, якщо страждаєте на гіпертонію, і підвищувати, якщо ви гіпотонік.
«Стрибки» тиску - одне з дуже неприємних явищ. Особливо гіпер- і гіпотоніки страждають під час різкої зміни погоди. Відрегулювати тиск, трохи підвищити його або знизити допоможуть певні продукти
Продукти, які знижують тиск:
Про цілющі властивості журавлини добре знали наші предки. Цю ягоду рекомендується їсти при головному болю та температурі. Сік позитивно діє на шлунок і кишечник, м'яко стимулюючи їх і примушуючи краще працювати. Він містить велику кількість антиоксидантів, які виводять з організму шкідливий холестерин, підвищують еластичність судин, унаслідок чого тиск знижується. От тільки діє журавлина поступово, і, щоб помітити ефект, потрібно пити її сік або морс із ягід щодня. Чи вживати по ложці журавлини, протертої з цукром. Що стосується морсу, то достатньо склянки щодня. Соку потрібно менше - пару ложок під час прийому їжі.
Горобина – і червона, і чорноплідна – теж знижують тиск. Чорноплідна дуже часто використовується при гіпертонії та захворюваннях судин. Завдяки багатому мінеральному складу вона добре розширює судини, знижує рівень холестерину в плазмі крові, нормалізує тиск, сприяє підвищенню проникності судин і їхньому зміцненню. Досить п’яти ягід на день або склянки відвару (1 ст. л. ягід на склянку окропу).
На столі гіпертоніка буряк повинен з'являтися щодня. Він чудово діє на судини й, до речі, допомагає боротися з зайвою вагою, що теж позитивно позначається на показниках тонометра. Втім, результатів можна досягти лише за умови, якщо вживати буряк тривалий час. А якщо тиск потрібно знизити швидко, то на допомогу прийде буряковий сік. Навіть половина склянки цього соку може знизити тиск на півдня.
Як ми знаємо, картопля багата на калій, який позитивно впливає на серце та судини. Та в картоплі міститься ще й кокоамін - речовина, яка знижує тиск. Найкраще вживати печену картоплю
Знижують тиск також кисломолочні продукти. Справа в тому, що вони містять кальцій і калій, причому в дуже хорошій пропорції, якраз потрібній для засвоєння цих елементів. А кальцій і калій допомагають регулювати тиск, позитивно впливають на серце та судини.
У рибі містяться дуже корисні жири - полі- і мононенасичені кислоти. Вони виводять шкідливий холестерин із організму і підвищують еластичність стінок судин. Отже, тиск знижується. Один нюанс - риба не повинна бути солоною.